Kinesiske investorer trækker sig fra Bordeaux

I løbet af det seneste årti har kinesiske investorer spillet en betydelig rolle i Bordeaux’ vinindustri. Motiveret af prestige og en voksende middelklasse i Kina opkøbte kinesiske investorer over 170 vingårde i regionen. Dog har ændringer i økonomiske forhold og forbrugsmønstre i Kina ført til en markant reduktion i disse investeringer, skriver the drink business.

Baggrunden for investeringerne

I 2010’erne oplevede Kina en økonomisk opblomstring, hvor europæiske luksusvarer blev symboler på succes. Franske vine blev et statussymbol blandt Kinas elite, hvilket udviklede sig til, at kinesiske rigmænd investerede i franske vingårde, særligt i Bordeaux. Ifølge Christophe Château fra CIVB, var det en tid, hvor du, når du var succesfuld i Kina, kørte i en tysk bil, bar et schweizisk ur og drak fransk vin.​

Denne efterspørgsel har helt sikkert været med til at presse priserne op på en lang række luksusprodukter, herunder vin – og i ganske særlig grad champagne. Der gik stort set ikke en dag, hvor der ikke blev reklameret med investeringscases, ud fra en betragtning om en uudtømmelig efterspørgsel og endeløse prisstigninger.

Årsager til tilbagetrækningen

Flere faktorer har bidraget til den nuværende tilbagetrækning:​

  • Økonomisk afmatning i Kina: Efterspørgslen efter luksusvarer, herunder fransk vin, er faldet markant.​ Det er en tendens, vi har set igennem flere år i mange forskellige segmenter og altså ikke kun for vin, men f.eks. også luksusurer m.v. Tendensen er dog for vin accelereret voldsomt indenfor en meget kort periode,som jeg tidligere har skrevet om her på bloggen.
  • Skiftende forbrugsvaner: Kinesiske forbrugere viser stigende interesse for lokale vine, især dem produceret i Ningxia-regionen og efterspørger slet ikke den samme mængde udenlandsk vin, som de gjorde for få år siden. ​Efterspørgslen efter vin fra Bordeaux er ifølge CIVB faldet fra ca. 80 millioner flasker i 2017 til omkring 40 millioner flasker, og der er ingen tegn på, at dette ændrer sig til det bedre.
  • Kapitalrestriktioner: Strengere kinesiske regler for kapitaludførsel har gjort det vanskeligt for investorer at finansiere udenlandske ejendomme.​
  • Driftsmæssige udfordringer: Mange investorer undervurderede kompleksiteten ved at drive en vingård i Frankrig, hvilket har ført til økonomiske vanskeligheder og i nogle tilfælde tvangsauktioner.​ Der er pt. over 400 vingårde til salg i Bordeaux til priser helt ned til ca. 10.000 euro pr. hektar, tidligere var gennemsnitsprisen omkring 50-55.000 euro pr. hektar. Dertil kommer, at mange af vingårdene kører med underskud og desperat har brug for nye ejere, da der ikke er økonomi til at vedligeholde vinmarkerne. Vi har også set eksempler på, at vingårde blot er blevet forladt, hvilket er et kæmpeproblem, da det betyder, at markerne ikke bliver plejet, og dermed risikerer vinstokkene at få sygdomme, som spreder sig til andre marker.

Et bemærkelsesværdigt eksempel er Château Latour-Laguens, som blev købt for €2 millioner i 2008 og i december 2024 blev sat udbudt med et startbud €150.000, eksklusive vinmarker.​vino-joy.com+3Connexion+3finews.com+3

Trods de nuværende udfordringer er der ifølgethe drink business tegn på fornyet interesse fra en yngre generation af kinesiske investorer. Disse nye aktører, ofte med international erfaring og uddannelse, søger at kombinere vinproduktion med turisme og oplevelsesøkonomi, såsom vinworkshops og bryllupsarrangementer. Christophe Château fra CIVB understreger, at diversificering altid har været en del af Bordeauxs succes og nævner Château Smith Haut Lafittes satsning på vinrelaterede oplevelser som et eksempel.​

Der er ingen tvivl om, at Bordeaux’ vinindustri står overfor en periode med omstrukturering og tilpasning. Mens nogle investorer trækker sig, åbner det op for nye muligheder og en potentiel revitalisering af regionens vinproduktion og turisme, men Bordeaux står overfor en lang række udfordringer.

Vi ser det med En Primeur-kampagnen for 2024 årgangen, der så småt er gået i gang med betydelige prisfald i forhold til sidste år. Dertil kommer risikoen for betydelig amerikansk told, konkurrence fra andre regioner, og et generelt faldende forbrug af rødvin, som har slået igennem over hele verden.